FAQ

Waar vind ik de statuten van de cvba terug?

De statuten kan je hier raadplegen.

Waarom zou ik mee investeren in de Theatergarage?

Omdat je het fijn vindt dat er door jouw bijdrage activiteiten georganiseerd kunnen worden op een unieke locatie in de buurt.


Omdat je spaargeld op de bank toch geen extra’s oplevert en je door dit initiatief te steunen, bijdraagt aan een aangenamere plek in de wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Je doet dit omdat je dit een fijn project vindt en omdat je er deel wil van uitmaken.

Wat gebeurt er met het geld dat ik investeer?

Met het geld dat je inbrengt, verwerf je aandelen in de coöperatie. Elk aandeel is €100 waard.
Het geld wordt integraal besteed aan de aankoop van het pand, Bouwhandelstraat 72. Het wordt nooit aangewend voor werking of onkosten.
Als je één of meerdere aandelen hebt verworven, maak je deel uit van de aandeelhoudersvergadering van de Theatergarage. Je kan dan enkele wettelijke beslisingen mee nemen: benoeming en kwijting van bestuurders, goedkeuring van de jaarrekening, etc.

Hoe verloopt de aankoopprocedure?

Je kunt aandelen kopen via onze website. Je krijgt automatisch een aankoopbevestiging. Daarna krijg je van ons nog een oorkonde toegestuurd met daarop je naam, het aantal aandelen dat je hebt gekocht en het volgnummer van je aandelen.

Vanaf nu schrijven we je ook in op de aandeelhoudersnieuwsbrief. Opgelet: officiële communicatie naar aandeelhouders verloopt via deze nieuwsbrief. Als je je uitschrijft, dan ontvang je geen uitnodiging voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Wees gerust, we gaan je niet spammen!  Wil je ook de maandelijkse nieuwsbrief van de Theatergarage ontvangen, schrijf je dan in op onze reguliere nieuwsbrief.

Kan ik mijn geld ooit terugkrijgen?

Indien nodig kan je je aandeel inruilen voor het bedrag dat je ingebracht hebt. Daar zijn bij wet enkele voorwaarden aan verbonden. Bij voorkeur zoek je iemand die jouw aandelen wil overnemen, zo blijft er een bepaalde continuÏteit. Alle voorwaarden staan beschreven in de statuten van de cvba.

Hoe veilig is deze investering?

De investering is veilig. Het geld wordt gebruikt voor de aankoop van een gebouw dat zijn waarde wellicht niet verliest. We kunnen niets garanderen maar we gaan er van uit dat de waarde van het gebouw en dus van de aandelen, minstens behouden blijft.

100 euro of 5.000 euro? Maakt dat een verschil?

Ja, echt wel. Om de garage te kunnen aankopen, hebben we veel middelen nodig. Alle beetjes helpen maar om er te geraken moeten er grote stappen genomen worden!

Maakt de cvba winst?

We verwachten geen winst te maken. Middelen die de cvba mogelijk verwerft voor de uitbating worden geïnvesteerd in onderhoud en werking. We voorzien niet om dividenden uit te keren. De algemene vergadering beslist over de middelen. Alle details staan in de statuten van de cvba.

Wie beheert dit geld?

Het geld wordt beheerd door de cvba so. De cvba, dat zijn alle coöperanten die minimaal één aandeel hebben. Zij vormen de Algemene Vergadering. Er is een Raad van Bestuur die verantwoording aflegt aan de Algemene Vergadering van eigenaars. Elke coöperant kan zich kandidaat stellen voor het bestuur.
Alle details staan in de statuten van de cvba.

Wat is de structuur van de Theatergarage?

Eerst is er de coöperatie, de cvba-so. Zij is eigenaar van het gebouw. Dan is er de Raad van Bestuur. Die is samengesteld uit een groep mensen die samen een expertise hebben die de werking op alle gebied ten goede komt. De RvB komt om de drie maanden samen en controleert de activiteiten en de plannen van de ‘operationelen’. Daarnaast dragen de leden zelf voorstellen aan en werken af het toe mee met projecten. De dagelijkse werking gebeurt door een aantal ‘operationelen’. Zij hebben de kennis om de ambities en plannen in de praktijk om te zetten.

Wie is wie?

De coöperatie bestaat op dit moment uit ± 550 aandeelhouders. In de Raad van Bestuur zitten zes mensen: Koen Bellens (voorzitter), Tom Claessens, Tom Costers, Tania Cnaepkens, Jan Kint en Hilde De Boo. De ‘operationelen’ zijn:  Koen Bellens (techniek, programmatie), Cien Schelkens (programmatie) Paul Van Doren (Vrijwilligerswerking), Els van Gelder (ticketing, digitale communicatie) en Marie Schoovaerts (coördinator). Extern wordt er gewerkt met een bedrijf dat de website technisch beheert, een boekhoudkantoor dat de financiën regelt en controleert. De technische ondersteuning van voorstellingen gebeurt door verschillende freelance experts.

Moet ik zelf iets doen, als coöperant?

Als coöperant ben je mede-eigenaar en dat is op zich al heel veel. Als coöperant heb je het recht om deel te nemen aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Dit is niet verplicht, maar er zijn wel een aantal regels waar de vergadering aan moet voldoen om rechtsgeldig te kunnen doorgaan. Deze regels staan beschreven in de statuten.

De Theatergarage steunt op vrijwilligers. Je bent zeer welkom om je ook op te geven als vrijwilliger, al is dit natuurlijk absoluut niet verplicht.

Kan ik ook investeren als bedrijf?

Ja, dat kan. Elke rechtspersoon kan aandelen verwerven.

Wat zal de cvba doen met eventuele opbrengsten?

De cvba wil geen commerciële uitbating van het gebouw. Ze wil een beperkte en weloverwogen uitbating voeren: het doel blijft om een verbindende rol te spelen in de buurt met aandacht voor het sociale aspect. Inkomsten zijn nodig om de werking te garanderen en om het gebouw te kunnen onderhouden.

FAQ

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x